Неделя, 11 Февруари 2018 21:24

Песен на "Ритон" влезе в сериал на HBO


След инвазията на актьори като Захари Бахаров и Александър Сано в световни продукции на HBO дойде ред и на български музиканти, които да бележат ефира на киногиганта.

Песента на дует „Ритон“ „Хей, капитане“ звучи на финала на 9 епизод от първи сезон на „По-добри неща“ (Better Things). Сюжетът на комедията се върти около разведена актриса в Ел Ей, която отглежда сама трите си дъщери, а сред гост-звездите в каста са имена от калибъра на Лени Кравиц и Дейвид Духовни. За ролята си на глава на семейство Памела Алдън, която е съсценарист и копродуцент на проекта, получи номинация за „Еми“ за най-добра актриса.

Шлагерното парче на „Ритон“ тръгва секунди преди финалните надписи, когато Сам Фокс (Алдън) сервира семейната вечеря в атмосфера, жужаща от закачливи детски въпроси, оплакващи се тийнейджъри и суетенето на неканената си майка.

„Разбрахме от фенове за това. Зарадвахме се, естествено. Не знам каква е връзката между нашето парче и сюжета. Учудихме се, че не са избрали някоя по-популярно наше парче като „Джалма“ например. Не сме гледали сериала, защото нямаме време. Но имаме HBO GO, влязохме и го видяхме“, сподели за „Монитор“ Катя Михайлова.

„Видяхме трапеза и задружно семейство, но цялостната картинка на сюжета не ми е ясна“, добавя Здравко. Бърза справка на „Монитор“ показва, че в момента в HBO 2 излъчва втори сезон на „По-добри неща“.

Текстът на „Хей, капитане“ е на Живко Колев, Асен Драгнев е автор на музиката, а аранжиментът е на Борис Чакъров. „Ритон“ изпяват песента през 1994 г., когато излезе албумът „Джалма“. На въпроса ще търсят ли правата си от HBO България за препредаване тяхна композиция по кабел и сателит, без да им бъде поискано персонално разрешение, Катя отговори:

„Има си дружества като „Музикаутор“ и „Профон“, които съвестно си вършат работата и правят стриктен мониторинг на това какво къде се излъчва. Редовно получаваме отчисления от тях. Съмнявам се голяма компания като HBO да не си е уредила правата, те не са балкански играч като маниер на работа“.

„Правата като музика и кадри са уредени на европейско ниво – от централата в Унгария, или се пускат запитвания от централата до съответните продуцентски компании, ако не са оригинални продукции, както в случая „По-добри неща“ е на FX.” - споделиха за "Монитор" хора от бранша.