Петък, 04 Януари 2019 13:16

Вяра Атова обвини Атанас Колев в плагиатство


По-малко от два месеца след като бившите му продуценти от <strong>Stereo Room</strong>, компанията на<strong> Мария Илиева</strong>, изтриха песните на <strong>Атанас Колев</strong> от Youtube, нов скандал се развихря около последния му проект <strong>„Нека“</strong>.

Парчето направи своята премиера на 19 декември и само за две седмици събра 1 240 000 гледания. Потенциалният хит, който бързо се изкачи до номер 1 в класацията на платформата за видеосподеляне „Trending“ е като прераждане след трудностите на победителя във <strong>„ВИП Брадър: Женско царство“</strong>. Но бързо се оказа, че май варненският рапър си приписва чужди заслуги като се обявява за автор на музиката, текста и аранжимента.

С това обвинение излезе колежката му – певицата<strong> Вяра Атова</strong> във фейсбук. „Първо да кажа, че нямам абсолютно нищо против Атанас Колев, даже го харесвам като артист и също смятам, че се представи страхотно във <strong>VIP Brother</strong>, но не за това иде реч.... Може ли освен да вземеш мелодията от припева на последния ми сингъл <strong>“Ела Насам”</strong>, да вземеш и текста?!?! Аз ли нещо не разбирам ... така ли стават нещата вече, като взимаш по малко от разни парчета?!?


И това е директен въпрос към <strong>Атанас Колев</strong>, който се е писал като автор на музика, текст и аранжимент“, написа тя и допълни, че нейната песен е дело на <strong>Николай Николов X-</strong>a. В припевите си двете парчета имат сходни думи.

<strong>Наско</strong> рапира: „Ела насам, по-насам, по-насам. Ела насам, много мога да ти дам“, а седем месеца по-рано Вяра е изпяла: „Ела насам, по-насам, по-насам. Чудесно знам какво да ти дам“. Видимо копирането не е дословно, а бийтът е близък в двете песни, но е същият като в още десетки парчета, които в момента е модерно да се правят. <strong>Атова</strong> намери поддръжници в социалната мрежа в лицето на колежките си<strong> Веси Бонева </strong>и<strong> Лорина Камбурова</strong>, но и доста хора критикуваха публикацията й с тезата, че не виждат нищо, което може да се нарече плагиатство.

Въпреки директният призив за обратна връзка <strong>Наско</strong> така и не е коментирал под обвиненията на <strong>Вяра</strong>. Пред „Монитор“ тя разказа, че се е свързал с нея на лично съобщение в социалната мрежа. Първоначално я обвинил, че не може да коментира публично, „едва ли не аз съм сложила забрана, а такова нещо няма“, поясни певицата.

След което допълнил, че не вижда нищо общо между двете песни. Пред "Монитор" <strong>Колев</strong> заяви същото. „Няма какво да се говори за това. Пуснете си двете песни една след друга и вижте дали има смисъл да се коментира плагиатство. Дори не съм чувал песента на Вяра. Нелепо е!" - коментира рапърът и отказа да влиза в повече подробности.

„Това, че е по-популярен от мен не значи, че трябва да си мълча. Защото от дистанцията на времето, когато се забрави коя песен е излязла първа някой ще каже: Вижте я Вяра е плагиатствала Наско“, заяви певицата, която пусна сингъла си „Ела Насам“ в края на май 2018-та.

Все още обаче обмисля дали да подаде иск срещу колегата си. „Знаем, че в нашата държава трудно може да докажеш подобно нещо. Пък и не знам дали ми се вкарва в разточителни дела“ - колебае се<strong> Атова</strong>, която разбрала за евентуалното плагиатство след като много нейни приятели й изпратили песента на <strong>Наско. </strong>

За момента просто иска: „Да не изглеждам като глупава блондинка, която не забелязва какво става. Не съм конфликтна, но не мога да замълча като толкова сериозно ми влизат в територията“ - добавя Вяра. Като музикант тя допуска, че в песните може да се чуят еднакви акорди или реплики, но за нея е необяснимо как чува еднакъв ритъм, мелодия и текст в двете конкретни парчета. / "Монитор"/