България няма да участва на Евровизия 2023Новини 

България няма да участва на Евровизия 2023

България няма да участва на следващия песенен конкурс Евровизия през 2023 г., тъй като на БНТ не й стигат парите. Решението е на Управителния съвет на обществената телевизия, а причината е единствено финансова, пише “24 часа”.

Със същия довод от Евровизия се отказват и други държави, сред които Черна гора, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Андора, Словакия, Люксембург и Монако. Армения, Чехия и Молдова все още се двоумят и предстои да обявят решението си.

Русия и Беларус също няма да са в Ливърпул, Великобритания, където ще е конкурсът, тъй като са изключени заради войната в Украйна.

С намаляването на участниците обаче се вдига таксата за останалите държави, която по правило се разпределя поравно между тях, обясниха запознати с условията на европейския конкурс.

Същевременно бюджетът на БНТ е намален с 2 млн. лева, а разходите й са скочили почти три пъти. Подобно развлечение като Евровизия на фона на финансова криза в цяла Европа, която спира ток и парно на обществени места, изобщо не е оправдано, казват от БНТ.

Още

Leave a Comment