Новини 

„Българският глас на Финландия“ пуска албум у нас

Харизматичната и многолика певица Анна Данчев представя дебютния албум на международната си банда “DANTCHEV:DOMAIN” в България. С албума „SayIt“ музикантката, известна като „българският глас във Финландия“, символизира лични преживявания и емоции от двете държави в „една кинематографична история от раждането до смъртта и всичко между тях.

Продължително пътуване на човек, съчетаващ две култури с възходите и паденията на живота.“Като запален планинар и планински водач в Пирин, Анна композира усещането на красивите български върхове в 10 парчета на английски и български език, уникално съчетание от етно, джаз, блус и прогресив рок.

Албумът получава добри отзиви, както във Финландия, така и в международен план. След премиерата си през май, се изкачва до № 19 в изданието на World Music Charts Europe от юни 2020 г. и влиза в десетката на седмичните световни музикални класации на RootsReport Music в продължение на няколко последователни седмици. Излъчен е и в радиопрограми по целия свят.

„Sayit“ е записан и миксиран от Мико Райта, добре познат финландски звукорежисьорна международните сцени за джаз и филмова музика.Мастериран е от номинирания за Грами Сванте Форсбекот Chartmakers. Албумът е издаден като CD в международен от звукозаписната компания Glomama Music (която е и разпространител на Стария континент), а също и в цифров вид от Texicalli Digital Distribution. Разпространител за България е Дюкян Меломан.

Анна Данчев е родена в българо-финландско семейство в Хаапавеси, Финландия. Баща й е джаз музикантът и преподавател Христо Данчев, който се премества в северната държава през 60-те години на ХХ век. Българската баба на Анна е обожавала да пее, а прабаба й е била оплаквачка от Етрополе. Анна израства с музиката на двете страни и я превръща в неповторимо съчетание на ритъм и традиция.

Анна Данчев е завършила музикология и две магистратури, втората от тях във финландско – датската програма GLOMAS в Академия “Сибелиус” в Хелзинки. Учи български песни и традиции от баща си и баба си. Посещавала е частни уроци при Янка Рупкина и Вичка Николова. Пяла е джаз, блус и соул музика в няколко групи във Финландия.Изявявала се е и на оперната сцена. Няма жанрови или технически ограничения – просто обича музиката. На 4-годишна възраст започва да свири на цигулка, а на 6 се прехвърля към пиано. Днес владее и двуреден акордеон, ирландски барабан (бодран), тъпан.Преподава българско пеене в частни музикални училища във Финландия.

Групата „DANTCHEV:DOMAIN” е създадена през 2019 г. от Анна Данчев, известна още като „Българския глас от Финландия“. Състои се от утвърдени финландски музиканти от световната музикална сцена. В състава й се включват:
ЕрноХаукала (Финландия) – тромбон и соусафон
Кенет Оджуткангас (Финландия / САЩ) – китара и туба
Анти-Пека Рисанен(Финландия) – барабани
Жоао Луис (Португалия) -вибрафон и перкусии
Анна Данчев (Финландия / България) – вокал и тъпан

Още

Leave a Comment