Новини 

Веселин Маринов на 60 и с нови амбиции

На 4 август любимецът на публиката Веселин Маринов отбеляза 60-годишен юбилей, а няколко месеца по-късно – на 2 декември, ще празнува и 40 години на музикалната сцена. Два повода, достойни за отбелязване, защото едва ли има българин, който да не знае поне няколко песни в изпълнение на Маринов.

Като се почне от емблемите “Горчиво вино” и “За теб, Българийо” и стигнем до “Лятна жълта рокля”, “Да се събудиш до мен” или “Хубава жена”. И това лято бе посветено на концерти край морето и много задушевни срещи с публиката по време на морския тур “Предпоследна глътка лято”.

За тези 40 години на сцената Веселин Маринов е издал 29 албума с любими хитове, повечето заедно с музикална компания “Пайнер”. Този факт го прави рекордьор сред колегите му. Изнесъл е хиляди концерти в цялата страна, чийто брой никой не знае, но според самия него са били по 7-8 на месец, преди да ни затвори пандемията. Дори по време на карантината изпълнителят експериментира и прави интернет концерт.

Виното и любовта са двете неизменни тематични линии в творчеството на певеца. има и такава песен  -“Вино и любов”, а заглавията на албумите му оформят тази линия: 1998 г. – “Трифон Зарезан”, 1999 г. – “Вино и любов”, 2000 г. – “Винарната на любовта”, 2001 г. – “Моя луда любов”, 2002 г. – Моите песни”. През 2003 г. записва “Пожарите на любовта”.

Следват албумите “Избрах за вас с любов” (2004), “Осъден на щастие” (2005), “Моят живот” (2006), “Да се събудиш до мен – любовни балади” (2007) и “Хубава жена” (2008). В дискографията си има няколко албума на немски език и един на руски – “Горькая любовь” през 2011 г. Най-новият му албум е озаглавен “Легенда за любовта” и излиза през 2019 г.

Третата линия в творчеството на Веселин Маринов е патриотичната, защото песни като “За теб, Българийо”, “За едната чест”, “Български войник”, “Песен за летеца”, “Песен за моряка” и още много остават пример в българската популярна музика.

Още

Leave a Comment