Клипове и песни 

„Галени“ – дебютният сингъл на Симона Петрова – Mona

„Галени“ е дебютният сингъл на Симона Петрова – Mona, която от години се занимава с народно пеене и иска да модернизира българския фолклор, за да го популяризира сред младите хора. Песента е нов съвременен вариант на народната песен от родопска фолклорна област посветена на несподелената любов.

,,За мен създаването на тази песен донесе неописуеми емоции. Главната ми цел и идея, с която създадох песента е, че искам младите хора да обичат и ценят народната музика, да ценят корените си. Виждам как любовта по българското в младите увяхва, което за мен е много тъжно. Точно заради това създадох ,,Галени”, за да възродя по някакъв начин обичта и искрата към България в подрастващото поколение“ – споделя младата надежда на българската музика.

След като е отдала години работа върху музикалното си развитие, Mona се решава да направи първата и най-важна крачка и да издаде дебютния си сингъл. За целта започва да работи с младият и талантлив композитор Петър Алексиев, чието дело е и аранжиментът. Заедно те успяват да модернизират песента, въпреки типичния родопски диалект.

„Ние сме бъдещето и трябва да сме отговорни към него. Аз искам да създавам качествена българска музика и искрено се надявам любовта, която аз изпитвам към фолклора, да бъде предадена на всички слушатели. Фолклорът ни дава сведения за миналото и ни учи. Създадох ,,Галени” по модерен начин, за да бъде по-лесно възприемана от всички“ – споделя изпълнителката.

Относно видеото на песента, Mona избира да работи с режисьора Радостин Събев – Шошо. Идеите за клипа не спират да идват и така се взима решението по-голямата част от снимките да бъдат в Гърция. Концепцията за видеото е разделена на шест части – две от тях са снимани във фабриката на известния български дизайнер Мони Петров, а останалите четири в Кавала, Керамоти и Порто Лагос в Гърция.

Само за изработката на една от шестте визии на певицата се изискват 34 часа труд, а относно друга нейна визия са нужни 12 метра плат. В този проект тя иска да покаже и любовта, и загрижеността си към животните и затова във видеото участва и алпаката Аспарух. Неслучайно по време на снимките в Гърция на една от локациите се появяват и делфини, които плуват в свободна среда и попадат във видеото. Идеята на изпълнителката е да покаже красотата на българската музика във всяка една среда извън рамките на страната ни.

„Искам България отново да бъде онази велика и славна държава и ще направя всичко по силите си, за да могат всички да говорят за нея”- заключва целта си младата надежда на българската музикална сцена.

Mona вече работи по следващите си два сингъла, които ще излязат скоро. Единият е с изцяло чуждестранен екип, вдъхновен от красотата на българския фолклор. Следващото си видео тя отново иска да снима в Европейска столица, достойна за красотата на българската музика.

Mona е на 17 години и се занимава с музика от 8-годишна. Първоначално започва да ходи на уроци по народно пеене, а година по-късно започва и с курсове по пиано. Участвала е на множество фолклорни конкурси и винаги печели големите награди. Тя завоюва първи места, специални награди и статуетки, също както и записи в БНР ( през 2017-та година). През 2020-та година, когато е все още на 15 години, тя става част от Хор ,, Ваня Монева” с диригент Ваня Монева и се превръща в най-младия изпълнител в историята на хора. Лауреат е на фондация „Димитър Бербатов“ и два пъти годишен стипендиант към Министерството на културата.

Още

Leave a Comment