ХIII-тото издание на Фестивала за поп и рок музика „СОФИЯ 2023” събира изявени изпълнители в Зала 1 на НДКНовини 

ХIII-тото издание на Фестивала за поп и рок музика „СОФИЯ 2023” събира изявени изпълнители в Зала 1 на НДК

ХIII-тото издание на Фестивала за поп и рок музика – „СОФИЯ 2023” ще се проведе по случай празника на Столицата на 18 септември, от 19:00 часа, Зала 1 на НДК . Събитието отново ще събере изявени творци и почитатели на българската поп и рок музика.

Утвърдени и млади български автори и изпълнители ежегодно се състезават в най-престижния Конкурс за нова българска поп и рок песен в София с нови песни в стил поп и рок.

Тази година за призовите места се състезават 14 песни, представени от Маргарита Хранова, Нели Рангелова, Илия Ангелов, Искрен Пецов & Латинопартизани, Симеон Владов, Божидара Симеонова, Георги Низамов, Ивета Петрова, Димитър Нинов & Любена Нинова, DEJA VU. Участват също групите „Фанданго“, „Конкурент“, „Хоризонт“, „Реюнион“, под съпровода на Фестивален оркестър „София“.

Интересни и важни са и авторите на песните

Маргарита Хранова ще изпълни песента „Моят ден бъди“ по музика и текст на Биляна Ангелова и аранжимент на Светозар Заров. „Чай от ласки“ ще ни предложи Нели Рангелова, по музика и аранжимент на Рафи Жамакорцян и текст на популярния вече текстописец и лице на БНТ, Костадин Филипов.

Един утвърден творчески екип от Илия Ангелов и Живко Колев участват с песента „Китарите още звънят, а на „Автостоп“ ще ни чакат Искрен Пецов и Латинопартизани.

Владо Димов тази година участва в конкурса като автор на песента „Утре е за други двама“, аранжиментът на която е дело от Красимир Гюлмезов, текстът е на Емилиана Стоименова, а изпълнението на младата певица Ивета Петрова.

Носителят на “Икар” за дублаж – „Златен глас“ и един от участниците в проекта „Пеещите артисти“ – актьорът и певец Симеон Владов ще ни качи на „Влакът живот“, по музика и аранжимент на Иван Йосифов и текст на Божидар Коцев.

Летен спомен ще ни върне отново на морето с авторската песен “Кадилака” на още един актьор и изпълнител Георги Низамов.

От Бургас ще гостуват с „Красива тишина” Вокално трио DEJA VU“, а автори на песента са Мирослав Станчев, Яна Вълчева и Стойо Стоев.

Авторският екип Димитър Гетов и Джина Дундова представят тази година песента „Любовта е като старо вино“ в изпълнение на Димитър Нинов, който освен това е и лекар. На сцената с него ще участва и неговата дъщеря – певицата Любена Нинова.

Дебют като автор и изпълнител на Фестивала има младата Божидара Симеонова, която ще изпълни песента „Спасение“ по текст на Лина Борджиева.

Интересно е и участието на рок групите тази година. Песните, които участват са “Не се страхувай” на група “ХОРИЗОНТ”, песен на пианиста на групата Димитър Бенков по текст на солиста Валери Славчев. „Искам”е авторска песен на соло вокалиста и основател на група „КОНКУРЕНТ“ Емил Анчев, а песента, която пристига от морската столица Варна – „Любовта”, е по музика и текст на Христо Стефанов, в изпълнение на група “ФАНДАНГО”. „Шеметен кръг“ се казва песента по музика, текст и аранжимент на Петко Мюфтиев, в изпълнение на „РЕЮНИОН“. В групата участват и трио Ла Ти Да.

ХIII-тото издание на Фестивала за поп и рок музика „СОФИЯ 2023” събира изявени изпълнители в Зала 1 на НДК

Специален плакет за цялостно творчество ще бъде връчен на голямата певица Йорданка Христова

Докато резултатите бъдат обработени, организаторите са подготвили мини рецитал от Програмата „Звездите на независимата музика“ с участието на Петя Буюклиева, дует „ШИК“, Коцето Калки и Мартина, група „Спринт“, Дует „Кауза“ /Галя и Наско/, дует WELL, със специалното участие на Йорданка Христова.

Гала концертът ще завърши с бляскава и тържествена церемония по награждаване на призовите места в Конкурса за нова българска песен „София“ 2023, в присъствието на официални гости. Специален плакет за цялостно творчество ще бъде връчен на голямата певица Йорданка Христова, която тази година отбелязва своя юбилей и 60 години на сцената, както и посмъртно на големия композитор проф. Захари Георгиев, който беше неизменна част от Фестивала 13 години и член на Фестивалното жури.

Събитието се заснема и излъчва в ефира на Българската национална телевизия и е съпроводено от живи включвания от бекстейч, от където публиката и зрителите на БНТ стават свидетели на емоцията и творческото вдъхновение, тъй като в него присъстват всички творчески екипи.

Фестивалът се организира от Столична община и Сдружение „Спринт Продакшън”, с подкрепата на Министерство на културата, Българската национална телевизия, Българското национално радио, Националния дворец на културата и в партньорство със Сдружението „Независими автори, музиканти и продуценти“ /СНАМП/.

Фестивалът за поп и рок музика „София“ е единственият музикален форум с благотворителна кауза.
Песента на Публиката се избира от зрителите, слушателите и публиката, като песента – фаворит може да бъде подкрепена със SMS на единен дарителски номер 17 777 с текст DMS BUDNI + съответния номер на песен (напр. DMS BUDNI1, DMS BUDNI2, DMS BUDNI3 и т.н.до 14). Цена на един SMS e 1.00 лв. (за абонати на Telenor, VIVACOM и A1).

Средствата са в полза на Благотворителната кампания на Столична община „Нека бъдем по-добри“, която и тази година подкрепя каузата Информационна кампания в подкрепа на жени с репродуктивни проблеми „Да сверим биологичния си часовник навреме“. Каузата е от изключително значение за демографската политика на страната ни и отправя послания, насочени към превенция и опазване репродуктивното здраве на младите хора в България.

Още

Leave a Comment