DJ 89 & SVET представят “Будители”Клипове и песни 

DJ 89 & SVET представят “Будители”

DJ 89 & SVET представят “Будители” в Деня на Съединението на България. Специалният проект е по музика и аранжимент на Иван и Ангел Петкови. Цигулка – Свет Радославов.

Вокалите са изпълнени от Сорина Богомилова. Режисьор на видеоклипа е Александър Стоянов, оператор – Стоян Николаев.

Проектът “Будители” бе представен в онлайн канала DJ 89 [BRATЯТА] с емоционален текст за Деня на Съединението на България, който тържествено се отбелязва на 6 септември:

Всяка година Денят на Съединението в България се отбелязва на 6 септември. На този ден българският народ отбелязва обединението на Княжество България с Източна Румелия, което се случва през 1855 г.
Съединението е координирано от Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК). То е прието след няколко бунтове в различни градове в Източна Румелия. Следва военен преврат от Александър I. След като съединението влиза в сила, Източна Румелия и Княжество България създават съвместно правителство, армия, администрация и парламент.

Това историческо провъзгласяване се случва, след като шепа хора от малкия град Съединение тръгват към Пловдив, град в Източна Румелия, премахвайки една от най-големите несправедливости, наложени от тогавашния Берлинския конгрес. Действителното споразумение за обединение е създадено от мрежа от революционни комитети, разположени в Източна Румелия и подкрепени от тогавашния владетел на България.

След като първоначалното Съединение е факт, то провокира неодобрението на Русия и, с подкрепата на тогавашната суперсила, Сърбия напада България на 14 ноември 1885 г.

След сравнително кратък период на боевете, на 28 ноември българската армия печели битките. На 3 март (19 февруари стар стил) 1886 г. в Букурещ е подписан Мирният договор със Сърбия, възстановяващ границите отпреди война. Когато това споразумение е подписано, Съединението получава международно признание.

137 години по-късно, днес, ние създаваме мостове между 2 континента, съединявайки усилията и любовта си към родината, за да сътворим този музикален шедьовър. Днешният ден е и време да си припомним, че обединени зад една кауза и обща цел, заедно можем да постигнем велики дела!

Още

Leave a Comment