Концерти 

„Мери бойс бенд“ с юбилеен концерт

Извънредното положение промени плановете на „Мери бойс бенд“ и сега групата прави втори опит да отпразнува юбилея си. На 20 ноември от сцената на Военния клуб заедно с квартет „Александър“, музикантите ще зарадват феновете, които вече 25 години слушат техните песни.

Грандиозното честване  ще бъде с един по-различен концерт.

„В тези времена наистина е хубаво човек да се готви за концерт, въпреки че ще е с ограничена публика, все пак сме наели една от най-големите зали в София. Концертът трябва да е на живо. Концертната зала наистина е място, в което има друг тип енергия, друг тип емоция” – заявява Мария Мутафчиева – Мери, вокалист и създател на „Мери бойс бенд“.

Певицата на групата отчита, че четвърт век е достойна възраст за една група.

„ 25 години вече са наистина достойна възраст за сцената в България, в която всъщност е изключително трудно да се създава музика и по-скоро да представяш музиката си. Казвам това, защото обидно малко музика звучи в българския ефир. Нашият барабанист Иван, живее в Швейцария и там, когато настана пандемията, правителството издаде веднага разпоредба Националното радио и Националната телевизия да въртят минимум 70% швейцарска музика. Швейцарска музика, представяте ли си?! Никой от нас никога не е слушал швейцарска музика през живота си!” – посочва певицата пред NOVA.

В рецептата за успех на групата на първо място е приятелството. Макар че в далечната ’95-та, когато за пръв път се качили на сцена, никой не предполагал, че 25 години по-късно ще са още заедно.

„Като революция изглеждаха концертите. Хората идваха, седяха буквално един върху друг. Случвало се е да свирим пред 300-400 души на пространството на един апартамент, което наистина не знам как са се побирали тези хора. Не слизахме от сцената, защото нямаше откъде да минем и буквално хората се качваха на сцената, помежду ни стояха, в краката ни. След това постепенно много хора си тръгнаха от България и това се отрази много на публиката. Виждаше се как публиката ставаше все по-тъжна” – разказва Мария Мутафчиева – Мери.

„Дългият път към дома“ е песен, за която получавам писма вече почти всеки ден от хора извън България, които наистина ме разплакват. Мен със сигурност най добре ме описва „Непознати улици“ – казва още певицата.

Именно „Непознати улици“ носи и най-големия успех на групата. Осъзнават го, когато през 2008 виждат песента си в учебника по музика за 7 клас.

„Моменти като този ми дават сили в трудно време. Сили, но и смисъл, че изминалия четвърт век на сцена не е бил напразен. Смисъл, но и надежда, че нещо по-добро ще дойде“ – убедена е тя.

Още

Leave a Comment