Новини 

Най-добрите футболни песнопения, базирани на класическа музика

Опери, химни и велики оркестрови произведения са основата на много скандирания от трибуните, изпети от футболни фенове в Обединеното кралство. Избрахме някои от нашите фаворити, които ще подплатим с музикална история

Какво е футболно песнопение?

Пеенето от трибуните е лесна за научаване песен, изпълнявана на футболни мачове от фенове и е особено популярна във Великобритания. Те се пеят – или, нека бъдем честни, извикват – от феновете на един отбор, обикновено с цел да предизвикват феновете на опозицията.

Земя на надеждата и славата („Мразим Нотингамската гора“)

Има многобройни интерпретации на емблематичната тема на Елгар. В Лондон Тотнъм Хотспърс започна тенденцията с рефрена: „Мразим Нотингам Форест, мразим и Арсенал. Мразим Манчестър Юнайтед, но теб Тотнъм те обичаме.
П.С. Тази тема е репликирана от други клубове, замествайки имената на отборите, където е приложимо.

Слава, Слава, Алилуя! (‘Слава, Слава, Ман Юнайтед’)

Известна още като „Mine Eyes Seeed the Glory“, тази мелодия първоначално е разработена като народен химн в южните щати на Америка. Химнът има завладяваща история в аболиционизма: въпреки че е разработен за първи път в началото на 1800-те години, едва през 1850-те се използва хорът ‘Слава, слава, алилуя’. Когато скандират любимата си песен феновете помагат на Манчестър да се придвижи по-напред в класациите като тази година те имат реален шанс с коефициент за футболните залагания 9.00 да бъдат победител във Висшата лига. Обикновено по време на мач „Алилуя“ се заменя с името на футболния клуб, като се чува: ‘Слава, Слава, Ман Юнайтед, докато червените вървят напред!

‘La donna è mobile’ от Rigoletto на Verdi

Ще чуете тази мелодия в почти всяка лирическа вариация под слънцето. Всъщност Верди e знаел, че е създал запомняща се мелодия веднага щом я е написал. Той моли певеца на премиерата да се закълне, че няма да пее или да подсвирва нито една нота преди започването на репетициите, за да спести вълнението.

В този кръг от футболни песнопения ще чуете канцото (балада) на Верди, изпълнявано често на футболните трибуни.

Властелинът на танца

Написан през 1963 г., „Властелинът на танца“ е сравнително нов химн и преразказва евангелската история за живота и мисията на Исус като танц. Феновете на Уолсол пеят тази мелодия към текста „Борете се, бийте се, където и да се намирате. Ние сме момчетата от Черната страна … “.

Пол Макартни и Уингс ‘Mull of Kintyre’

Да да. Не е строго класически, но Пол Маккартни е композирал няколко пъти, така че заслужава мястото си в нашия списък.
Тази песен е химнът на Нотингам Форест, посветен на футболния си стадион City Ground, който се намира на брега на река Трент. ‘Mull of Kintyre’ излезе в края на 1977 г., като Forest пое мелодията през 1978 г., тъй като те се класираха за Европейската купа за първи път. Оттогава мелодията се превърна в хор на Нотингам Форест и сега винаги се свири преди началото. Ще завършим с този кратък откъс ( чиста поезия): „О, градска земя. О, мъгла, която се търкаля от Трент. Желанието ми е да бъда тук.“ Красиво, нали?

Още

Leave a Comment